vrijdag 13 maart 2015

Infographic Congres 2015: Infographics Are here (deel 1)

Vandaag (13 maart 2015) was het achtste Infographic Congres in het Figi Theater in Zeist. Op het programma staan een keur aan visualisators in brede zin. Er komen veel mooie graphics en visualisaties voorbij en zo nu en dan een voorbeeld van hoe het niet moet. Je pikt er op zo'n dag toch altijd weer wat mooie ideeën en inzichten uit. Goed voor de inspiratie! Hier een korte impressie.

De aftrap - keynote - wordt gegeven door de Galiciër Xaquín González Veira, nu editor bij The Guardian Visuals en eerder actief als visualisator bij National Geographic en New York Times. Het kan aan het vroege tijdstip hebben gelegen, maar het voornaamste wat me is bijgebleven zijn de mooie foto's van overheerlijke Galicische gerechten en een smakelijk filmpje van de bereiding van een soort paella met konijn. Dat is ook niet erg, want ja: dit was natuurlijk een metafoor voor hoe infographics bij voorkeur tot stand dienen te komen. Gooi wat bij elkaar, laat het sudderen, maak gebruik van wat je tot je beschikking hebt en laat het er smakelijk uitzien.

Erwin Slaats van LekkerOntwerpen is met zijn meer inhoudelijke verhaal en minder hippe visualisaties een vreemde eend in de bijt, alhoewel de kortstondige rode draad van lekker eten wel kortstondig gevierd blijft. Hij houdt een verhaal over de aronskelk, een plant die wereldwijd een zeer belangrijke voedselbron is, van Latijns-Amerika, Afrika, Azië tot aan Australië toe. Ik ken de aronskelk wel van de toko onder de naam yam. Visualisaties en de powerpoint-1.0-achtige presentatie zijn niet bepaald top, maar ach, je leert er wel wat van. Bijvoorbeeld dat we het voor de wereldvoedselvoorziening in de toekomst wellicht van de aronskelk moeten hebben, want in tegenstelling tot rijst, aardappels en graan kan hij wel tegen storm, natheid en barstig weer in het algemeen. Ik ga met vooruitziende blik wat aronskelkrecepten uitproberen binnenkort.

De globe als labour of love
Een beetje off track, maar ook een globe is een visualisatie. Als geograaf ben ik atlas- en globefetisjist, dus deze bijdrage van Peter Bellerby - helaas in de vorm van een niet bepaald sterk interview - is zeker aan mij besteed. Eigenlijk geeft onderstaand filmpje - dat ook getoond wordt - precies weer wat er allemaal komt kijken bij het uitermate precieze en nog steeds zeer ambachtelijke vak van het globe maken. Indrukwekkend met hoeveel toewijding iedereen daar aan de globe werkt. Helaas zijn ze redelijk aan de prijs. De kleinste is 1000 euro, en ik weet niet eens of daar het houten voetje bij zit waarop de bol zo lekker soepel ronddraait.
    

De man achter Herman de Scherman
Dennis Sibeijn van Damn Engine doet vele visualisaties voor allerlei programma's van de NOS. Er komt een hele trits aan bekende voorbeelden voorbij. Ook is hij de man die de visualisaties van de verkiezingen bedenkt en uitvoert. Je kunt hem dus met recht zien als de man achter Herman de Scherman.

Wat kunnen we met de verkiezingen van volgende week verwachten? Wel, gestyleerde weinig-dimensionale balkjes in plaats van de staaf-in-staafweergave waarin de uitslagen per gemeente worden getoond en vergeleken met de vorige verkiezingen. Ook is het hele Eerste Kamergebouw door de 3D-machine gehaald, waarin de zetelverdeling prachtig kan worden gevisualiseerd. En nog een insidersnieuwtje: de nieuwe Herman de Scherman hoeft helemaal niet te swappen om naar een volgende scherm te gaan. Hij hoeft alleen maar sector 3 van het scherm te activeren, maar ja, swappen staat veel dynamischer. Een leuk kijkje in de verkiezingskeuken!

   
Infographics: de verzamelde werken
Sandra Rendgen heeft voor Taschen twee indrukwekkende verzamelaars met infographics uitgebracht. Ze is auteur en redacteur van Information Graphics (2012) en Understanding the World (2014) en geeft een aardige bloemlezing van mooie, interessante en minder goed gelukte infographics.

Ze benadrukt het niet te onderschatten belang van de context voor een infographic ('My mantra? Context, context, context!'). Ze gelooft verder niet dat infographics in een oogopslag helderheid geven over hun onderwerp ('At one glance? I don't think so'). Dat denk ik ook altijd als ik van die zoekplaatjes voorbij zie komen. Veel infographics zijn zo ingewikkeld en bevatten zo veel informatie dat je er eerder een uur voor nodig hebt om alles op je te laten inwerken en te doorgronden dan een oogopslag. Fijn dat de deskundige dat ook vindt. Tijd voor eenvoudiger infographics onder het motto: more is less?

In het Figi Theater valt ook nog te genieten van The History of Infographics. Hier een paar aardige voorbeelden:



Geen opmerkingen:

Een reactie posten