maandag 15 juni 2015

Stads wandelen langs Wroclaws veelvormige verleden

Als je aan komt vliegen boven Wroclaw zie je een eental niet te missen 'landmarks': de Sky Tower is een blikvanger en ook het Olympisch Stadion en het bijbehorende dichtgegroeide zwembad zien er intrigerend uit.

Wroclaw heeft een prachtige oude binnenstad, die na WOII volledig is herbouwd. Zo'n drie kwart van de binnenstad lag in puin dus er was werk aan de winkel. Dit was het moment om de geschiedenis te herschrijven. Veel gebouwen die te nadrukkelijk verwezen naar de Duitse geschiedenis - Breslau - zijn vervangen of niet meer als zodanig te herkennen. Ook werd toekomst geschreven: hele nieuwe wijken werden in de jaren '50 gebouwd volgens de nieuwe inzichten van Stalinisme en sociaal-realisme. Ook nabij het centrum, zoals het Plac Młodzieżowy (Plein van de Jeugd).

In deze kaart zijn gebouwen en monumenten opgenomen met als zwaartepunt gebouwen uit de socialistische periode. Welk gebouw heet de wc-bril? Waar werden meer dan 500 films Poolse opgenomen? Waar zat de ICT-afdeling waar men de meerjarenplannen voor de planeconomie opstelde? Naar welke nazi werd het Olympisch Stadion genoemd? En waar lag ten tijde van WOII (Festung Breslau) een eenmalig gebruikte start/landingsbaan? Deze kaart geeft antwoord op die en geeft ook de bijbehorende plaatjes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten